Zapewne każdy z nas miał kaca i zna ból jaki jest z nim związany. W tym przypadku warto znać sposoby zwalczania kaca ponieważ bardzo często nie zdajemy sobie sprawę z wpływu spożytego alkoholu o poranku. Można wymienić wiele okazji do spożycia alkoholu, w których możemy przesadzić z ilością wypitego alkoholi. Tak jak humor nam dopisuje wieczorem tak z rana sytuacja zmienia się diametralnie o 180 stopni i pojawia się kac. Dlatego w dzisiejszym wpisie omówimy sobie jeden z mało popularnych sposobów zwalczania kaca inaczej zwana Polska ostryga.
Polska ostryga – czym jest?
Polska ostryga to napój, który nie zawiera alkoholu i był w dawnych czasach stosowany jako napój łagodzący efekt kaca. Napój ten powstał przez polskich żołnierzy w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Według szwoleżera Grzegorza Cydzika, który był autorem wspomnień pt. „Ułani, ułani” Polska ostryga była wykonywana w dużym kuflu, do którego wlewano pełną szklankę bogatej w tłuszcz kwaśnej śmietany, dwa surowe żółtka z jaj, kieliszek oliwy nicejskiej oraz wyciśnięty sok z cytryny. Regułą picia Polskiej ostrygi było to, że należało wypić to jednym łykiem a następnie zagryźć ziarnami palonej kawy po to aby zamaskować odór wódki wydobywającej się z ust na kacu.
Nie jest to raczej żadnym zaskoczeniem, że żołnierze lubili pić alkohol, a nieraz nawet w sporych ilościach, ale zawsze starali się o to aby na służbie na drugi dzień wyglądać schludnie i nienagannie. Dlatego po takiej ciężkiej nocy z alkoholem, z rana przygotowywali Polską ostrygę, czyli ich eliksir na kaca. Nazwa wzięła się od tego, że w państwach śródziemnomorskich, ostrygi jako lokalny przysmak był spożywany jako środek na kaca. Jest to spowodowane tym, że ostrygi są bogate w cynk, który jest odpowiedzialny za ochronę przed niepożądanymi efektami picia alkoholu.
Polska ostryga – jak zrobić?
Wymienione wyżej składniki, które są używane do stworzenia Polskiej ostrygi, brzmią dość absurdalnie ale tak naprawdę jest to napój, który łatwo wypić. Wbrew pozorom taka mieszanka nie powoduje odruchu wymiotnego ani nie wywołuje żadnych innych przykrości. Tajemnicą tej mikstury jest cytryna, która nadaje świeży oddech, dzięki niej można na spokojnie wypić większą ilość. Osobiście raz w życiu miałem przyjemność przygotować ten specyfik. Po wypiciu Polskiej ostrygi doznałem solidnego otrzeźwienia a nawet zastrzyk energii jak po wypiciu kawy. Zatem jak samodzielnie przygotować w domu Polską ostrygę? Przepis jest prosty:
Przygotuj duży kufel najlepiej 0.5l i do niego wlej poniższe składniki i całość starannie wymieszaj:
- Potrzebujesz szklanki tłustej kwaśnej śmietany.
- Dwa żółtka z jaj.
- Kieliszek 100ml oliwy najlepiej nicejskiej.
- Wyciśnięty sok z dwóch cytryn.
Zaleca się wypicie tego napoju jednym duszkiem a na sam koniec zagryźć kilkoma ziarnkami palonej kawy po to aby zabić zapach wódki.
Oczywiście sama nazwa oraz przepis brzmią dość ohydnie to smakuje znacznie lepiej. Jeżeli jesteś osobą, która nie boi się wyzwań i lubi eksperymentować to rekomendujemy wypróbowanie Polskiej ostrygi a na pewno nie będziesz zawiedziony.