Koniak to wszechstronny duch, idealny trunek na wiele okazji. Zadaje się często pytanie, jak pić koniak? Spożywać go można na wiele sposobów, w trakcie lub po obiedzie albo zmieszany z koktajlami. Delektowanie się koniakiem może przybierać różne formy, w poniższym wpisie podpowiemy jak prawidłowo pić koniak i kiedy.
Jak pić koniak?
Podczas aperitifu koniak jest zwykle spożywany w stanie schludnym, ale dodanie kropli wody ujawnia bardziej owocowe i korzenne aromaty, a także łagodzi doznania smakowe. Podobnie dodanie dwóch kostek lodu rozcieńczy koniak i zmniejszy zawartość alkoholu, co ujawni te aromaty, a jednocześnie sprawi, że smak będzie bardziej orzeźwiający. Celem tego jest to, aby kostki lodu topiły się powoli, ujawniając nowe smaki.
Koniak można pić nawet w stanie zmrożonym (nie zamarza ze względu na wysoki poziom alkoholu) i daje niemal aksamitne doznania w ustach. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami morza takimi jak homary, sushi i ostrygi.
Koniak można wypić z tonikiem lub dodatkiem piwa imbirowego, aby uzyskać prosty drink jako aperitif. Wydobywa to nuty świeżych owoców, a nawet lukrecji. W ten sposób koniak jest zwykle spożywany przez mieszkańców Francuskiego regionu Cognac jako aperitif.
Odpowiednie szkło do picia koniaku
Rodzaj szkła wpływa na doznania smakowe podczas picia koniaku. Aby cieszyć się czystym koniakiem, sugeruje się kieliszek degustacyjny, ponieważ jego długi i wąski kształt pomaga uchwycić bogactwo koniaku. Podczas dodawania wody zaleca się również szklankę degustacyjną.
Koniak na lodzie podawany jest w dużym kieliszku z miejscem na dwie kostki lodu. Dzięki temu można go trzymać w dłoni, wspomagając proces topienia kostek lodu oraz ułatwiając wąchanie i picie koniaku. Jako zwykły mikser z lodem użyj szklanki do długiego drinka. Im więcej kostek lodu, tym zimniejszy płyn. Kieliszek do koniaku polecany jest na tradycyjną chwilę degustacji, po obiedzie jako środek trawienny, gdzie podaje się go schludnie i trzyma się kieliszek, aby ogrzać koniak ręcznie.
Jak się pije koniak?
Jak się pije koniak? Weź mały łyk koniaku, trzymaj go w ustach i spróbuj zidentyfikować różne smaki. Kontynuuj picie koniaku po jednym łyku badając przy tym smaki trunku.
- Tańsze koniaki często mają mocne aromaty owocowe, takie jak rodzynki, morele, pomarańcze czy cytryny.
- Koniaki ze średniej półki mogą mieć kwiatowe nuty róży lub koniczyny.
- Drogie koniaki mają różnorodne smaki, ale zazwyczaj zawierają przyprawione nuty, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon lub kawa.
Z czym pić koniak?
Koktajle koniakowe to rosnący trend w koktajl barach na całym świecie. Koniak ma bogaty profil aromatyczny, który jest bardzo owocowy i kwiatowy, a jednocześnie pikantny, co pozwala bawić się różnymi opcjami przy stole barmańskim. Z łatwością może zastąpić inne podstawowe składniki w klasycznych koktajlach, takich jak Manhattan, mint julep czy nawet Mojito. Wytrawne koktajle takie jak Sidecar czy Sazerac najlepiej degustować po obiedzie.
Nawet napary z imbirem, wanilią lub jaśminem, można przyrządzić, aby uzyskać bardziej rozbudowane doświadczenie miksologii. Hot Toddy czyli rozgrzewający, ciepły koktajl z koniakiem, syropem, cytryną, cynamonem i z gorącą wodą, jest idealnym dodatkiem w mroźne zimowe popołudnie.