Dieta śródziemnomorska opinie, efekty, zasady

Dieta śródziemnomorska zdaniem dietetyków uważana jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej sprzyjających dobremu samopoczuciu. Mody na diety przychodzą i odchodzą, natomiast dieta śródziemnomorska od lat jest zalecana jako sposób żywienia dla osób, które chcą schudnąć i zadbać o swoje zdrowie. Dieta ta polecana jest dla cukrzyków, pozwala na skuteczne odchudzanie i efekty można zobaczyć bardzo szybko. Zasady tej diety są bardzo proste, czytaj dalej.

Dieta środziemnomorska opinie

W wyniku badań podjętych w Grecji i południowych Włoszech i przeprowadzonych po raz pierwszy przez Ancel Keys w latach 60-tych XX wieku, został on zidentyfikowany jako plan o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych / wysokiej zawartości tłuszczu roślinnego. W kolejnych latach badania nad dietą śródziemnomorską postępowały i wprowadzano zmiany według jej pierwotnej definicji. Co jeść?

Główną cechą tej diety są duże ilości oliwy z oliwek, owoców, warzyw, zbóż, roślin strączkowych i orzechów. Bazuje na spożyciu średnio wysokiej jakości ryb, jaj, drobiu i przetworów mlecznych oraz niskowartościowych czerwonych produktów mięsnych i cukrowych. Jednak ze względu na to, że dieta śródziemnomorska różni się w zależności od lokalnych regionów, oceny są dokonywane z różną punktacją. W 2010 roku komitet naukowy opublikował piramidę diety śródziemnomorskiej, opartą na wielu badaniach naukowych dotyczących zdrowia i odżywiania i zaktualizowaną zgodnie z dzisiejszym stylem życia.

Na międzynarodowym sympozjum naukowym Bioróżnorodność i zrównoważone diety zorganizowanym przez FAO w 2010 r. Dieta śródziemnomorska została uznana przez UNESCO za zrównoważoną dietę i jedną z najzdrowszych diet na świecie. Zrównoważona dieta jest zróżnicowana biologicznie, odpowiednia pod względem odżywczym, bezpieczna i zdrowa, a także akceptowalna kulturowo, dostępna, sprawiedliwa ekonomicznie, przystępna cenowo, chroniąca i szanująca ekosystemy, przy jednoczesnej optymalizacji zasobów naturalnych i ludzkich.

Śródziemnomorska piramida diety – opinie

Co jeść najlepiej, aby efekty był skuteczne? W piramidzie po raz pierwszy podkreślono różnorodność kolorów i jakości warzyw i owoców, bioróżnorodność, produkty przyjazne dla środowiska, lokalną produkcję żywności i koncepcje zrównoważonego rozwoju. U podstawy piramidy znajdują się składniki odżywcze, które stanowią podstawę diety, podczas gdy w centrum znajduje się oliwa z oliwek (extra virgin), podstawa oleju dietetycznego, pokarmy zwierzęce, które należy spożywać rzadziej oraz cukry w górnych partiach. Zbilansowany posiłek główny powinien składać się z owoców, warzyw, oliwy z oliwek i zbóż. Stwierdzono również, że owoce i warzywa są spożywane w różnych kolorach i zawierają przeciwutleniacze. 

Herbaty ziołowe mogą być preferowane oprócz wody, aby zwiększyć spożycie płynów. Zaleca się zmniejszenie ilości soli i stosowanie przypraw, ziół, czosnku i cebuli jako wzmacniacza smaku.

W piramidzie podkreśla się znaczenie regularnej aktywności i odpowiedniego wypoczynku oraz odżywiania.


Z czego składa się dieta śródziemnomorska?


W najprostszym ujęciu dieta śródziemnomorska składa się z produktów, które je się w krajach Afryki Północnej, Europy Południowej j i Bliskiego Wschodu. W takich państwach jak Grecja, Hiszpania, południowa Francja, Włochy, Portugalia, Maroko, Egipt i Izrael. Zdrowe produkty to świeże owoce, organiczne warzywa, oliwa z oliwek, owoce morza, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy. W wielu dietach śródziemnomorskich występują również umiarkowane ilości nabiału i drobiu oraz niewielkie ilości czerwonego mięsa lub cukru. Zakłada ona również wykluczenie tłustych mięs i potraw smażonych.

Zalety diety śródziemnomorskiej


Dietę śródziemnomorską stosować może właściwie każdy, bez względu na swój stan zdrowia. Nie jest też dietą drogą, a jej pozytywny wpływ na organizm jest nie do przecenienia.
Osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej podatne na choroby typu cukrzyca, otyłość, czy choroby układu krążenia, a nawet depresja. Dzieje się tak dlatego, że tradycyjne dania kuchni śródziemnomorskiej są naturalnym zastrzykiem dobrych składników odżywczych. Dieta ta zapewnia:

Zdrowe tłuszcze : Spożywanie jednonienasyconych tłuszczów zamiast tłuszczów nasyconych pomoże Ci zapobiec chorobom serca, otyłości, wysokiemu poziomowi cholesterolu i (podobno) chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera

Błonnik : błonnik wspomaga zdrowe trawienie, powinno się go przyjmować w postaci pełnych ziaren, roślin strączkowych, owoców i warzyw

Witaminy i minerały : praktykuj dietę śródziemnomorską, która zawiera umiarkowane ilości chudego mięsa

Przeciwutleniacze : dietetyczne przeciwutleniacze pomagają pozbyć się szkodliwych wolnych rodników, które mogą prowadzić do raka i innych chorób

Jedynym warunkiem jej skutecznego działania jest potraktowanie diety śródziemnomorskiej jako permanentną zmianę swoich nawyków żywieniowych, a nie doraźne i krótkotrwałe remedium na zrzucenie kilku kilogramów. Jak widzisz zasady są bardzo proste, a efekty można uzyskać w szybki sposób. Odchudzanie dla cukrzyków może być skuteczne i pierwsze efekty można zauważyć już po miesiącu.

Jakub Borowiecki

Fan ciężkiego brzmienia. Po godzinkach zakochany w DIY, modzie męskiej i boksie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na górę