Dzierżenie w ręku kieliszka z winem to wbrew pozorom nie takie proste jakby się mogło wydawać. Przez wiele lat różne źródła przekazu typu seriale oraz filmy utrwaliły obraz nieodpowiedniego trzymania kieliszka w ręku. Tak naprawdę istota prawidłowego trzymania kieliszka z winem to nie tylko podstawa alkoholowego savoir vivre, ale również znajomość oraz doświadczenie, które umożliwi Tobie cieszenie się właściwym smakiem oraz aromatem wina. Zatem jak trzymać kieliszek z winem w prawidłowy sposób?
Jak trzymać kieliszek z winem?
Warto znać podstawy prawidłowego trzymania kieliszka z winem, z tego względu, że umożliwia ono wyczucie pewnych nut zapachowych oraz smakowych z każdym kolejnym łykiem. Jednak przed tym , należy zaznajomić się z prawidłowy serwowaniem tego trunku.
W pierwszej kolejności należy wybrać odpowiednie wino do rodzaju spożywanego posiłku. Nie ma tutaj nic skomplikowanego, ważne jest to aby pamiętać o tym, że degustację zaczyna się od win lekkich a kończąc na ciężkich. Najczęściej na etykiecie wina znaleźć można informacje o tym z jakim daniem najlepiej się ono komponuje.
Prosta sprawa, po prostu nalać wino do kieliszka i bez namysłu wypić. Oczywiście jest wiele win, które na taką dawkę uwagi głównie zasługują. Z kolei inne, lepszej jakości wina, takie proste potraktowanie staje się krzywdzące, dodatkowo tracimy możliwość doznania wyjątkowych wrażeń. Z tego względu rekomendujemy zapoznanie się podstawowymi zasadami odnoszącymi się do serwowania oraz prawidłowego trzymania kieliszka z winem. Nie chodzi tutaj głównie o chęć zaimponowania tylko o przekazanie praktycznego podejścia do klimatu tego trunku.
Jak trzymać kieliszek do wina białego?
Kieliszki do wina charakteryzują się tym, że są pękate. Jest to spowodowane tym, że dzięki takiemu kształtowi kieliszka, wino staje się bardziej aromatyczne. Dzieje się to poprzez większy kontakt wina z powietrzem. Zatem jak trzymać kieliszek do wina białego?
Kieliszki do wina białego w odróżnieniu od tych do wina czerwonego są mniejsze oraz węższe po to aby podtrzymać dłużej niższą temperaturę wina. Białe wino zdecydowanie najlepiej smakuje schłodzone. W związku z tym nie powinno się trzymać kieliszka za jego górną pękatą cześć a jedynie i wyłącznie za nóżkę kieliszka. Dodatkowo wykonując ruchy koliste dłoni, w której trzyma się kieliszek z winem umożliwia się dzięki temu pozyskanie głębszego aromatu.
Zalecamy wyposażyć swój barek dodatkowo w inne rodzaje kieliszki do wina. Nie tylko te klasyczne ale również, te które posiadają ciekawe wzornictwo a nawet kieliszki dedykowane specjalnym szczepom. Dzięki takiej kolekcji nie tylko będzie można zadbać o wyjątkowe nakrycie stołu, ale również wydobycie szczególnych aromatów spożywanego trunku.
Jak trzymać kieliszek do wina czerwonego?
Czas omówić kwestię tego jak trzymać kieliszek do wina czerwonego. Tak jak w wyżej, kieliszek z czerwonym winem trzymamy za nóżkę. Z kolei czerwone wino należy serwować lekko schłodzone. Niegdyś temperatura pokojowa nadawała się do spożywania wina jednak teraz trochę się to zmieniło. Obecnie dla każdego rodzaju czerwonego wina, temperatura pokojowa jest czymś co trzeba, bezwzględnie unikać. Efektem tego może być to, że przy utrzymywaniu wina w takiej temperaturze pokojowej, podczas spożywania wyczuć można głównie alkohol niż jego właściwe aromaty. Mimo tego, że często producenci umieszczają na etykietach butelek z winem informacje o takiej temperaturze, to uważamy, że należy to zignorować. Warto w tym przypadku 30 minut przed konsumpcją umieścić wino czerwonego do lodówki i po tym czasie serwować. Oczywiście różne rodzaje wina, wymagają różną temperaturę, i przeważnie nie przekracza ona 18 stopni.
Jednym z najczęściej powielanych błędów to trzymanie kieliszka do wina czerwonego za czaszę, to powoduje, że ogrzewamy trunek. Nawet gdy podamy wino czerwone w odpowiedniej temperaturze, to wystarczy chwila trzymania, a dodatkowo dłoń odda swoje ciepło podwyższając przy tym temperaturę wina.
Savoir vivre – jak trzymać kieliszek do wina ?
Tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, największym błędem tego jak trzymać kieliszek do wina jest trzymanie go całą dłonią za czaszę. Właśnie ta metoda trzymania kieliszka została utrwalona w popkulturze. Budowa kieliszka wręcz sama informuje nas o tym, że należy trzymać go za długą nóżkę. Trzymanie kieliszka do wina w taki sposób powoduje to, że nie ogrzewa się oraz nie zmienia się jego aromat.
Istotnym faktem jest to, że długotrwałe trzymanie kieliszka za czaszę ma wpływ na to jak smakuje czerwone wino. Właściwa temperatura wina to zaledwie 18 stopni. Jest to niewiele w porównaniu do prawidłowej temperatury ciała człowieka. Może to wydawać się zabawne na pierwszy rzut oka ale nawet po kilku minutach trzymania kieliszka w nieodpowiedni sposób, wino ogrzewa się od ciepła dłoni a jego właściwości ulegają zmianie.
W przypadku wina białego, które zostało schłodzone do odpowiedniej temperatury czyli 8-10 stopni, kontakt kieliszka z dłonią sprawia, że para wodna z powietrza ulega skraplaniu, w efekcie zarówno kieliszek jak i dłoń stają się wilgotne. Właśnie w taki sposób powstają plamy na obrusie a nawet może nam się wyślizgnąć kieliszek z dłoni. W takim razie jak trzymać kieliszek do wina aby uniknąć takich sytuacji?
Chwytanie czaszy u jej podstawy na chwile po to aby przestawić bądź podać kieliszek nie jest czymś zakazanym. Poprzez taki krótki i szybki kontakt dłoni z kieliszkiem , nie zmieni się temperatura wina. Są osoby, które mają tendencję do tego aby chwytać czaszę palcami u góra. Wykonanie tej czynności również nie wpłynie na właściwości wina, z tego względu, że dłoń znajduje się powyżej jego poziomu. Jednak złapanie palcami za szkło sprawia, że pozostają brzydkie odciski palców.
Jak prawidłowo trzymać kieliszek do wina? Są dwa proste sposoby. Pierwsza metoda to trzymanie nóżki na środku miedzy palcem wskazującym a środkowym i kciukiem. Pozostałe palce powinny pozostawać luźne. Z kolei podczas drugiej metody, bardziej dla zaawansowanych osób, u podstawy kieliszka wsuwa się okrągłą podstawę pomiędzy małym palcem oraz serdecznym . Pozostałe palce powinny trzymać nóżkę nad nią.