Jeszcze nie tak dawno bardziej systematycznie korzystali z nich wyłącznie sportowcy, dziś natomiast niemalże każdemu zdarza się od czasu do czasu po nie sięgnąć. Batony proteinowe jako szybka przekąska przeżywają swoją drugą młodość. Ich popularność wzrosła do takiego poziomu, iż dziś produkują je nie tylko firmy zajmujące się tworzeniem suplementów. Są to takie marki, które do tej pory produkowały wyłącznie normalną żywność i słodycze pełne zwykłego cukru.
Proteinowe przekąski są bardzo wygodne w użyciu i tym samym praktyczne. Dość dobrze radzą sobie z zaspokojeniem niedużego głodu, dostarczają energię i przy tym zapewniają organizmowi solidną porcję białka. Wbrew pozorom nie można ich też uznać za produkty wysokokaloryczne. Najlepsze batony proteinowe nie mają za dużo cukrów prostych i tłuszczy! Te mają najlepsze opinie.
Szybka przekąska – ile kalorii? Jaki najlepsze batony proteinowe?
Przyjęło się, że baton proteinowy po treningu to świetna rzecz. Opinie są różne dot. kaloryki. Niektórzy wskazują w swojej opinii, że im mniej kalorii tym lepiej. Inni zaś pisząc opinie wskazują na zawartość białka. Średniej wielkości baton proteinowy dostarcza ok. 200 kcal, a jest to wartość, która kryje się również w dwóch dużych bananach. Pozostaje jednak jeszcze jedna kwestia – czy proteinowe batony dla sportowców są zdrowe? Czy można je jeść bez odczuwania żadnych skutków ubocznych i czy wolno spożywać je codziennie? Rankingi wskazują, że najlepsze batony to batony, które mają najmniej tłuszczu.
Jaki wybrać baton proteinowy? Batony proteinowe ranking
Baton batonowi nierówny. Tak jak i w każdej innej grupie produktów, tak i wśród batonów proteinowych występują zarówno zdrowe wyroby, jak i artykuły totalnie bezwartościowe. Trzeba więc umiejętnie je odróżniać. A niestety przeciętny konsument może mieć z tym spory problem. Batony proteinowe, tak jak i większość słodyczy, tworzone są w głównej mierze ze sztucznych substancji. Zaś te kryją się pod długimi i dziwnymi nazwami różnych związków chemicznych.
Mało kto wie, co tak naprawdę się pod nimi kryje. Widząc długą listę dziwacznie brzmiących związków, można by było uznać, że baton totalnie nie nadaje się do jedzenia, a jednak bywa wręcz przeciwnie. W końcu związek o skrócie „H2O” to po prostu woda, tak więc nie należy wrzucać wszystkich substancji chemicznych do jednego wora, skoro mogą mieć one dobry lub zupełnie neutralny wpływ na zdrowie. Chcąc natomiast ułatwić sobie zakupy, warto od razu celować w te marki, które słyną z produkcji dobrych produktów. Nawet w Polsce istnieje kilka takich marek. Ich batony proteinowe bazują więc na dobrych dla zdrowia substancjach. Rankingi często wskazują takie firmy jak SFD czy KFD, a Ty jakie masz zdanie? Zostaw swoją opinie.