Jaki sos do steka wybrać? TOP 5

Sezon grillowy zagościł w Polsce w pełni. Ci, którzy tylko mogą korzystają z możliwości jakie daje grillowanie na świeżym powietrzu. Często zatem w sezonie letnim jemy grillowane kiełbasy czy mięso marynowane. Ale nie tylko. Na grillach oraz częściej goszczą steki. Jeśli zastanawiacie się jaki sos do takiego steka wybrać to trafiliście w dobre miejsce. Nasze Top 5 sosów do steka poleca się na grilla i nie tylko.

SOS PIEPRZOWY DO STEKA

Sos pieprzowy do steka jest jednym z bardziej popularnych na polskich stołach. Sos pieprzowy do steka idealnie komponuje się z mięsem wołowym. Jego atrybuty to aromat, wyrazistość i moc podkręcenia smaku samego steka. Sos pieprzowy do steka to zdecydowanie faworyt jeśli chodzi o mięso wołowe. Sos pieprzowy do steka nie jest sosem trudnym do zrobienia. Jego podstawę stanowi masło i białe wino a także musztarda, mąka oraz oczywiście pieprz (zarówno czarny jak i kolorowy). Sos pieprzowy do steka ma kremową konsystencję a ziarenka pieprzu rozgryzane w trakcie jedzenia stęka dodają mu wyjątkowych walorów smakowych.

JAK ZROBIĆ SOS PIEPRZOWY DO STEKA

Jak zrobić sos pieprzowy do steka? Sos pieprzowy do steka nie jest trudno zrobić. Internet obfituje w moc przepisów na to jak zrobić sos pieprzowy do steka. Pomimo tego, że niektóre przepisy na to jak zrobić sos pieprzowy do steka trochę się od siebie różnią to baza samego sosu pozostaje ta sama a efekt bardzo do siebie zbliżony. Najlepszym pomysłem na to, by znaleźć idealny sos pieprzowy do steka jest ten, by skorzystać z możliwości jakie daje internet i wypróbować kilka przepisów na to jak zrobić sos pieprzowy do steka. Na pewno wśród wielu znajdzie się ten najlepszy przepis, ten, do którego będzie można wracać regularnie. 

SOS DO STEKA Z WHISKY

Sos do steka z whisky do kolejny sos, który świetnie pasuje do steka z mięsa wołowego. Tak naprawdę dobry sos do steka sprawia, że mięso nie potrzebuje już wielu innych dodatków do tego, by smakować wyśmienicie. Sos do steka z whisky bardzo podkreśla smak samego steka i wbrew obawom niektórych nie przyćmiewa smaku mięsa zbyt mocną nutą alkoholu. Sos do stęka z whisky tak jak pieprzowy sos do steka występuje w wielu różnych wariacjach. Podstawą sosu jest oczywiście whisky, ale znajdziemy w nim również sos worcestershire. W zależności od przepisu w sosie do stęka z whisky znajduje się jeszcze sos sojowy, musztarda, cukier trzcinowy, pieprz, ocet winny czy nawet śmietanka 30%.

sos stek

SOS MUSZTARDOWY DO STEKA

Sos musztardowy do steka do kolejny sos do steka w naszym Top 5 sosów. Bazą sosu musztardowego do stęka jest oczywiście musztarda. Sos musztardowy do steka nie musi być jednak sosem tylko musztardowym. Może to być sos musztardowo – pieprzowy lub musztardowo – śmietanowy. Sos musztardowy świetnie pasuje nie tylko do steka, ale również innych mięs przyrządzanych w domu. Sos musztardowy do steka jest bardzo smaczny i łatwy oraz szybki w przygotowaniu. Oczywiście jak i w przypadku innych sosów do steków tak i tutaj internet obfituje w liczne przepisy i przykłady na to jak taki sos musztardowy do stęka zrobić.

SOS Z ZIELONEGO PIEPRZU DO STEKA

Sos z zielonego pieprzu do steka to wariacja na temat sosu pieprzowego do steka. Sos z zielonego pieprzu do stęka to klasyczny francuski sos do steków. Sos z zielonego pieprzu do steka ma wyrazisty smak i kremową konsystencję i robi się go przy użyciu marynowanego zielonego pieprzu. Taki sos z zielonego pieprzu nadaje się nie tylko do steka, ale również pasuje do ryb, jagnięciny, baraniny a nawet drobiu. Sos z zielonego pieprzu do steka to sos kultowy i dlatego warto przynajmniej raz spróbować go zrobić, zwłaszcza, że jest wspaniałym uzupełnieniem steka.

sos pieprzowy do steka

SOS DO STEKA Z CZERWONEGO WINA

Sos do steka z czerwonego wina pachnie masłem i czerwonym winem. Sos do steka z czerwonego wina jest bardzo łatwy w przygotowaniu i pasuje idealnie nie tylko do steka ale również np. polędwicy wołowej. Klasyczny sos do steka z czerwonego wina gotowany jest na cielęcym bulionie, ale można go też zrobić np. na wywarze warzywnym lub maśle. Tak naprawdę rodzaj sosu do steka z czerwonego wina dopasować możemy zarówno do swoich umiejętności jak i możliwości zrobienia. Przepisów na sos do steka z czerwonego wina jest w internecie sporo. Można wybierać. 

SOS DO STEKA Z ANTRYKOTU

Według znawców tematu antrykot wołowy jest idealnym mięsem na steki wołowe. Antrykot wołowy niemalże gwarantuje, że przygotowany stek będzie soczysty i niezwykle smaczny. By tak się jednak stało trzeba zwrócić uwagę na jakość kupowanego mięsa i miejsce jego pochodzenia. Dobry antrykot bardzo łatwo samemu wystekować, mięso to jest też łatwe i szybkie w obróbce. Tak jak w przypadku każdego innego mięsa i steka, tak i tutaj warto zadbać o dobry sos do steka z antrykotu. Sos do steka z antrykotu spokojnie można wybrać z tych opisanych powyżej, jako że te sosy pasują idealnie do mięsa wołowego, aczkolwiek w internecie znajdziemy również przepisy reklamowane jako sosy do steka z antrykotu. Takim sosem do steka z antrykotu może być zatem sos pietruszkowo – czosnkowy a także sos holenderski. Sosem do steka z antrykotu może być też sos serowy z gorgonzoli lub sos chimichurri z dodatkiem chilli. 

SOS PORTO DO STEKA

Kolejnym sosem idealnym do steka z antrykotu jest sos porto do steka. W internecie można znaleźć opinie, że sos porto do steka jest najlepszym sosem do steków. Jak sama nazwa sosu wskazuje podstawą sosu porto do steka jest porto. Warto jednak zaznaczyć, że sos porto pasuje nie tylko do steka, ale również świetnie sprawdza się w daniach z kaczki, przepiórki czy w pieczeni wołowej. Sos porto do steka, jeśli dobrze zrobiony, jest sosem gładkim i aksamitnym co jest zasługą użytego w nim masła. Tak jak i innym sosom wymienionym w tym artykule warto dać mu szansę i wśród wielu wybrać ten jeden ulubiony sos do steka, który stanie się popisowym elementem potrawy.

Zobacz również:

Jakub Borowiecki

Fan ciężkiego brzmienia. Po godzinkach zakochany w DIY, modzie męskiej i boksie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wróć na górę